Próchnica zębów jest przewlekłą chorobą bakteryjną, która polega na procesie demineralizacji, czyli odwapnienia oraz uszkodzeniu tkanek zęba. Początkowo obejmuje tkanki twarde – szkliwo i zębinę, a następnie miękkie – miazgi. Nieleczona próchnica przyczynia się do całkowitego rozpadu prawidłowej struktury zęba.

Jak powstaje próchnica?

Czynnikiem warunkującym powstawanie próchnicy jest nieprawidłowa dieta o charakterze próchnicotwórczym dostarczająca dużych ilości produktów zawierających cukier, takich jak słodycze – cukierki, batony, ciastka oraz słodkie napoje – typu coca-cola, oranżada, soki owocowe. Do rozwoju próchnicy niezbędna jest obecność bakterii w jamie ustnej, które rozkładają węglowodany (dostarczane wraz z pokarmem, które w wyniku nieprawidłowego szczotkowania zębów odkładają się na powierzchniach międzyzębowych) na kwasy organiczne niszczące szkliwo i stopniowo tworzące ubytki w zębach. Zakwaszone środowisko (pH poniżej 5) sprzyja procesom demineralizacji szkliwa, czyli obniżaniu zawartości substancji mineralnych. Podstawowymi objawami próchnicy zębów są: nasilona tkliwość zębów przy szczotkowaniu i żuciu, widoczne ubytki w zębach, ból, przebarwienia oraz zwiększona wrażliwość na zimno i ciepło.

Próchnica – jak leczyć?

Sposób leczenia próchnicy zębów jest zależny od stopnia zniszczenia tkanek zęba. Leczenie zaawansowanej próchnicy objawiającej się silnym bólem i znacznymi ubytkami w zębach polega na usunięciu chorej tkanki i wypełnieniu powstałego ubytku. W przypadkach, gdy proces próchniczy objął tkanki miękkie i wywołał stan zapalny lub martwicę miazgi niezbędne jest zastosowanie leczenia kanałowego. Zdarza się, że tak nasilona próchnica wymaga usunięcia zęba. Ważną rolę przy próchnicy pełnią działania profilaktyczne mające na celu wzmocnienie zębów. Zalicza się do nich przede wszystkim: zmianę nawyków żywieniowych polegającą na unikaniu słodkich pokarmów i napojów (będących pożywką dla bakterii obecnych w jamie ustnej) oraz codzienną higienę jamy ustnej, czyli regularne szczotkowanie zębów, najlepiej po każdym posiłku przy pomocy pasty zawierającej fluor. Związek ten przyczynia się do wzmacniania szkliwa zębów, dzięki czemu jest ono twardsze i odporniejsze na działanie kwasów.